2012. július 22., vasárnap

Teheran (Iran)


Helyi segítőink feltettek a buszra és egy nagyon lassú út után megérkeztünk a a fülledt Teheránba.
Teheránba, ami óriási város, a vonzáskörrel együtt 12 millióan laknak benne. Azt mondják, hogy az egyik legszennyzettebb város a világon, de első ránézésre szerintem nem volt olyan vészes. A hangulatán még érezni, hogy itt amerikaiak is voltak 30 évvel ezelőtt, és mintha itt ragadt volna valami a kivonulások előtti időkből..
Találkoztunk a couchsurfingessel, aki annak ellenére, hogy kifejtettük, milyen kevés pénzzel gazdálkodunk (ami sikerült is eddig elég jól) és nem szeretnénk drága helyekre menni és enni, azért csak elvitt egy múzeumba meg egy neves étterembe, teljesen figyelmen kívül hagyva, hogy mi mit szeretnénk. A kaja így persze drága volt, viszont valóban tradicionális. Végre nem kebabot ettünk, hanem valami kő mozsár-szerűben sütött birka gulyásleveshez hasonló ételt. 










 Közben (úgy ahogy az elmúlt két hétben is mindenkitől) megtudtuk, hogy az egész világ, illetve minden fontos létező dolog Iránból származik.  Különös hangsúllyal NEM Törökországból, mert ők csak másolnak és mindenben az irániak (perzsák) az elsők.
Amikor kicsit is kérdően néztünk egy-egy furcsa kijelentésre, akkor kissé meglepődve védték igazukat. Érdekes mert Törökországban meg minden Törökországból származott, és kifejezett hangsúllyal nem Görögországból, mert ők csak mindent átvesznek.
De egy biztos, isteni finom rizsük, és datolyájuk van, és akárkivel találkozol az az első kérdése, hogy ahol te laksz ott van e rizs, és ettél e már valaha. Szóval itt nagyon nagy becsben tartják a rizst, ami minőségében valóban teljesen más és sokkal jobb mint a Magyarországon kapható rizsek.
Este a Csurf-ös vendéglátónk kissé lerázott minket, úgyhogy felhívtuk  északi ismerőseinket, hogy segítsenek találni valakit Teheránban.Egy óra alatt intézkedtek és találkoztunk egy nagyon segítőkész emberrel aki őszintén örült, hogy külföldiekkel lehet, és persze kölcsönösen mi is nagyon örültünk neki. J
Ő segített elintézni néhány fontos dolgot és sokat sétáltunk vele a városban. Közben én meg majdnem megfagytam a hosszú fekete ujjú ruhámban és kendővel a fejemen a kellemes 40 fokban. Persze ez sajnos nem igaz, szinte elviselhetetlen volt a forróság.
Csak érdekességként leírom, hogy bementem egy gyógyszertárba, mert kellett egy-két dolgot vennem, és összeszámoltam, hogy amit vettem az otthon pontosan 8-9000 Ft lett volna. Na, de itt..
Itt összesen 290 Ft-ot fizettem. Nem 2900-at, hanem 290-et. Az állam jelentős támogatásával saját gyógyszeripart építettek ki, így többek között nem importálnak gyógyszert sem .Hát ezért volt meglepően alacsony az ár. 

Teheran belvaros

Teheran este


Egy kirakat :))