2012. június 9., szombat

Első napok


csak a vicc kedvéért:
(Máté Bencével)


Első este: Dél-Románia

 Az első lépések csak úgy megtörténtek. Vitt a lábunk. Bele sem gondoltunk. Június (2012) 4.-én reggel ötkor felkeltünk kibattyogtunk, az elképesztően nehéz táskánkkal a gödi állomásra, majd lementünk Szeged környékére, ahol még elintéztünk egy-két elfelejtett dolgot. Majd Máté Bence (természetfotós) vitt el minket a Magyar-Román határig. Ott egy óra álldogálás után, (az agyunkon átszaladó kétségekkel, hogy tulajdonképpen mit is csinálunk itt?????) felvett egy nagyon rendes erdélyi kamionsofőr, aki egészen elvitt minket, egy Krajna (dél Románia) előtti kis településig. Ott aztán ment a curaj, de milyen hangosan egész este. Az első kis motelbe bementünk ahol csak fele annyit fizettünk mint amit kértek, de ezt itt így kell csinálni, mondtuk nincs több, ami majdnem igaz is volt, nem volt sok lejünk.

2. nap: a kamionban

Másnap reggel a motel kávézójába leszólított minket pár török kamionsofőr, de mikor mondtuk nekik vigyenek el magukkal, arra csak susmorogtak magukban. Úgyhogy szereztünk reggelit, kiálltunk az útra, mire pont kijöttek a törökök és az egyik mégis megsajnált minket. Óriási mákunk volt. Másnap reggelre (június 6.) Törökországban találtuk magunkat. De ez még semmi! Még ilyet nem láttam, hogy ennyire vendéglátó legyen egy nép. A sofőr folyamatosan vette elő nekünk a kólát, whisky-t, red bull-t, török csokis sütit, barackot, diót. Mikor leszálltunk pihenni, meghívott ebédre. A török határnál aztán megbeszéltük, hogy kirak, majd a határ után újta felvesz, mert a rakományát nekik külön leellenőrzik. Nagy nehezen megtaláltuk hol vegyük a vízumot. Tarott majdnem egy órát mire átjutottunk, és ők sehol. Vártunk rájuk vagy 2-3 órát, hátha megjelennek de azért közben stoppoltunk is.



3- nap: Átlépés Ázsiába

 Na, aztán hajnali ötkor felvett egy újabb kamionsofőr, ami részünkről egy nagy szerencsétlenség volt. Szerintem bolond volt. Hét ez a nehéz.. Ezt kiszűrni... Egyébként megéri a kamionosokkal menni, ugyan nem mehetnek 90-nél többel, így az átlag sebesség olyan 60 körül van, és meg kell nekik állni hosszabb pihenőkre, viszont nagyon nagy távokat teszenek meg egyhuzamra.
 Szóval beszálltunk ehhez az emberhez, aki percenként elüvöltötte magát, a két magyar szóval amit tudott: Igeeeen! Kettóóó! Egy fél óra múlva már borzalmasan elegünk lett. De aztán kezdődött csak a neheze, egyre tolakodóbb lett, és megfogta a kezem, hogy táncoljak vele miközben vezet és mondta Gergőnek, hogy ő aludjon és mi meg elmegyünk teázni. Akárhányszor megfogtam Gergő kezét, szétbontotta, és közben bután vigyorgott. És kiáltott: Igeeeen!! Kettóó!! Aztán megállt aludni, és hát, akkor ott, volt egy pillanat mikor azon gondolkoztunk Gvel, hova is tettük a bicskát, ha esetleg vészes esetben szükség lenne rá, mert még tolakodóbb lett.
 Na de ez azért nem volt ilyen komoly, csak egy bolond öreg fickó volt. Inkább volt idegesítő mint félelmetes. Aztán hál'istennek kitett, sőt inkább fogalmaznék úgy, hogy kidobott minket Isztanbul kapujánál. Ahol 5 percet sem vártunk és egy, megint nagyon rendes magyar kamionos vitt át, ezen az óriási metropoliszon. Kaptunk tőle vizet, térképet, joghurtot. :) Isztanbulban csak azért nem álltunk meg, mert elég nehéz lett volna szállást keresnünk, és később kikecmeregni az autópályára. Ezért a város másik végén egy kamionos parkolóban álltunk meg.
 Na itt már erősen éreztem, hogy az Isztanbulon keresztül haladó Boszporusz, Európa végét és egyben Ázsia kezdetét szimbolizálja.
Kicsit próbálom női szemmel is bemutatni ezeket a helyeket, sokat olvastam utazós blogokat meg könyveket, azokat férfiak írták.  Egy nőnemű egészen mást él itt meg.
Mivel az elmúlt napokban, mindig csak kamionos helyeken álltunk meg, már kezdtem megszokni, hogy egyedül vagyok nőként ezeken a helyeken, de itt még a széket is úgy fordították, hogy felém üljenek. Háát, gondoltam csak elérjük azokat a helyeket is, ahol végre látok nőket, és nem leszek egyedül. Úgy hiányoztak a nőők! :) Na de épp, hogy már kezdtem volna kevésbé hülyén érezni magam, az egyik figura (mikor G wc-re ment) kezdett közeledni, aztán Gvel úgy döntöttünk, hogy a parkoló hátuljába megyünk ahol volt kis füves terület, hogy tudjon aludni. Akkor ez a szimpatikus úriember utánunk jött, és hívott egy másik embert is, a park körül járkáltak, folyamatosan ránk nézegetve és bőszen telefonálgattak. Na ez nagyon ilyesztő volt.  Aztán... elmentek. Nem tudom mi volt ez. Azóta viszont egyátalán nem volt ilyen. Valószínűleg ez csak ezeken a kamionos megállókban van, ahol mindenféle ember megáll.
A történet úgy folytatódik, hogy az incidens után egy Amerikában élő hazalátogató török fickó elvitt minket a szülővásrosába, Sakarya-ba. Először a buszpályaudvarra vitt, ahol megnéztük mikor megy este a buszunk, majd bevitt a belvárosba. Meghívott ebédre (degeszre ettük magunkat) ahol, annyira tetszettünk az öreg felszolgáló bácsinak, és a többi dolgozónak, hogy behívtak a hússütő fülkébe, hogy csináljunk képet velük, mintha mi sütnénk a húst. :D Majd később ez a rendes srác meghívott teára, beszélgettünk csomót, és mondta, hogy este kivisz a buszhoz. Na őt is ekkor láttuk utoljára.  Lehet, hogy a törökök nem szeretnek búcsuzkodni?? :/
A nap aztán úgy végződött, hogy gyorsan kerestünk valakit, hogy mondja meg merre van a buszpályaudvar,  egy fiatal srác felültetett egy helyi járatra, és nem engedte, hogy kifizessük a jegyünket.
Azt hittük nem érünk oda,  de a recepciós csak annyit mondott üljünk le ott velük és várjunk.
Nem értettük, mire várjunk ha indul a busz. Aztán a végén csak azon kaptuk magunkat, hogy éjfélkor a buszpályaudvar recepcióján fagyizunk (amire ők hívtak meg) és teázunk a recepciósokkal, nagy nevetések közben, miközben úgy próbáltunk kommunikálni velük, hogy két gépen a google fordítóba irkáltunk.  Hát ez a nap is felejthetetlen volt.

Mindenhol kis üvegpohárban cukros fekete teát, chai-t kínálnak,  ezt kapsz az étteremben, a kávézóban, az utcán, mindenki ezt issza.





És ilyet sem láttunk máshol.


Előkészületek

Na ezt csak pár szóban:
 Előszöris pénz keresés. :D
 Oltások: Én kb 30000 ft-ot költöttem erre, 4 szurit kaptam, de hat hatóanyagot. Sok kétségem volt az oltásokkal, hogy mennyire károsak, vagy egyáltalán használnak-e. Végül arra jutottam, arra jók, hogy ne kapjunk valami komolyabb betegséget.
Eszközök beszerzése: Hát mi minden kell egy ilyen útra. :) Csak felsorolás szintjén, hátha valakinek segít.. :) jó szandál, strapabíró cipő, strapabíró táska, hálózsák, felfújós matrac,(ami nagyon könnyű, pici, és majdnem olyan olcsó mint egy polifoam), pehelykabát, kis főző cucc, sátor, napelemes töltő, (ami nagyon hasznos ha sokáig kinn vagy a természetbe) 1-2 hasznos gyógyszer, élvezeti cikkek: tea, kávé, kevés fűszer, és hát a többi meg egyértelmű.
Egyéb hasznos teendők: Egy mindenhol használható bankkártya beszerzése, amihez nekünk járt utas biztosítás, ami szintén nem hátrány.
 Vízumok beszerzése. Kontaktok keresése, couchsurfing-en, akik majd talán tudnak segíteni az általunknem ismert helyeken.

Tervek

Hát az az igazság, hogy nem igazán vannak tervek. Régóta készültünk rá Gergővel, (egymástól függetlenül is) hogy egyszer majd vándor-szerűségek leszünk. Aztán egy éve, el is határoztuk, hogy akkor ezt meg is valósítjuk. Úgyhogy elkezdtünk gyűjteni. És csak gyűjtöttünk, és gyűjtöttünk.. Aztán gyűjtöttünk annyit, amennyi biztosan nem elég, de arra jó, hogy elinduljunk. Beszereztük a szükséges eszközöket, végig gonndoltuk nagyjából merre, meddig jutunk ennyiből, végig olvastunk egy csomó blogot és könyvet amik hasonló utakról szólnak. Aztán vártunk még pár napot, hogy vegyünk egy nagy levegőt. Ééééés elindultunk. Az útat, nagyon alacson költségvetásűre terveztük.

 Közlekedés: Ahol tehetjük stoppal megyünk, vagy olcsó busszal, vonattal.
Szállás: Szerencsére tőlünk keletre minden sokkal olcsóbb, ezért a szállásokon sokat tudunk spórolni. Illetve couchsurfing-en keresztül fogunk legtöbbször alvóhelyet keresni. A couchsurfing egy olyan honlap, aminek ha a tagja vagy akkor látod, hogy az adott váosokban, falvakban épp kik azok, akik megtudnak hívni magukhoz, és felajánlani egy ágyat vagy szobát. Neked nem kell ezt feltétlenül vissza adnod. Itt te is feljelentkezhetsz:
Kaja: Ha nincs más lehetőség az városi "éttermekben", kifőzdékben kell ennünk. Kaptunk pár hasznos tanácsot, hogyan kell étkezni ezekben a fejlődő országokban, hogy megússzuk kevés hasfájással és egyebekkel. De! Lesz nálunk kis főző készlet, ahogy tehejük majd egyszerű dolgokat főzünk magunknak. Csak nagyjából vannak terveink, azért, hogy ha valaki kérdezi mégis tudjunk mit mondani. Szeretnénk eljutni Új-Zélandra, de hogy sikerül-e, az rengeteg dologtól függ. Románián és Bulgárián át Törökországba megyünk, ez lesz az első pihenőhely. Itt eltöltünk egy kis időt Kappadókiában, talán lemegyünk délre ahol tele van jóga központtal, vagy dolgozunk, esetleg önkénteskedünk a wwoof-on kresztül. A wwoof egyébként, (World Wide Oppotunities on Oranic farms) egy nemzetközi rendszer, ahova országonként be kell regisztrálni, olyan 5-10ezer forint között, utána az adott ország listájáról bármelyik helyre, (akár mindegyikbe) elmehetsz pár hétre önkénteskedni. Szállás, kaja adott, csak segítened kell pár órát egy nap, ami azért is jó, mert megtanulhtasz egy csomó mindent, pl: vályogházat építeni (ez az én tervem:) és hasonló jó dolgokat. Ezután Irán felé vesszük az irányt, ahol a tervek szerint Teheránig megyünk. Mivel Pakisztánról különféle híreket hallottunk, egyenlőre úgy néz ki, nem megyünk oda. Ezért kell repülőre szállnunk Teheránban, vagy onnan lemenni délre Dubaiba komppal, majd Dubaiból repülővel Indiába (vagy Lahoreba, ami ugyan Pakisztán, de India határán van, és ott már nincs gond) A következő állomás India, ahol szeretnénk megnézni Goát, Auroville-t (ami egy nemzetközi organikus nagy falu) és még jó néhány helyet. Ha lesz elég erőnk elmegyünk Nepálba, ahol legalább pár napot jó lenne eltölteni az Annapurna zöld, könnyű útvonalán. Aztán Indiába vissza és valahogyan át kellene repülnünk Thaiföldre, mert földön nem igazán tudunk tovább jutni, mivel ott van Myanmar (Burma) ahol katonai diktatúra van. Ide újságírók nem tehetik be a lábukat, és Gergő fotós cuccával biztosan nem engednek be, meg egyébként sem egyszerű ott a helyzet, de majd meglátjuk. A további országokról nem tudok sokat írni, csak hogy ha van elegendő pénzünk, erőnk, kedvünk akkor Thaiföldről Kambodzsa, Malayzia, Indonézia, Ausztrália és Új-Zéland. Hát úgy ennyit a tervekről. :)